SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Stattena IF
glädje · delaktighet · respekt · inkluderande
Nina Blom - flest a-lagsmatcher i dam
2018-10-26 08:17

Nina Blom kom till Stattena i oktober 1987 från Billesholms IK. Hennes moderförening är Kropps GIF. Redan från begynnelsen i Stattena etablerade sig Nina i föreningens representationslag och kom att medverka i detta lag under väldigt många år. Hon var 22 år när hon kom till föreningen, blev snabbt en av ledarna i laget och utsågs ganska snart till lagkapten, en uppgift som hon fick behålla i mer än 10 år.

 

 

Nina har spelat 462 A-lagsmatcher – flest av alla inom dam. Hon har också medverkat, huvudsakligen i slutet av sin fotbollskarriär, i 82 B-lagsmatcher. Sammanlagt har Nina spelat 544 seniormatcher och detta innebär att hon förmodligen är den spelare i Stattena som har, herr som dam, spelat flest seniormatcher.

 

Det finns ingen absolut säker statistik, men förmodligen är det så att hon är den mesta seniorspelaren genom tiderna. Utöver detta är det endast en herrspelare som spelat fler A-lags matcher, nämligen Carl Thern med 504 matcher.

 

Stattena dam lämnade allsvenskan 1987 och det skulle ta många år innan föreningen åter skulle ta steget upp, och under hela den ’resan’ var Nina delaktig. Hon har varit med när det varit svårigheter, men också vid serie­segrar och kvalvinster med avancemang och slutligen steget upp till allsvenskan 2003. Ninas fotbollstid i Stattena måste ses som en framgångsrik period med det senaste allsvenska avancemanget som höjdpunkten och Nina var i allra högsta grad med under alla dessa år.

Det har självklart varit tillfallen när glädjen varit större än vid andra perioder, speciellt minns Nina kvalvinsten 1994 då Stattena åter gick upp i ettan, för året innan missade man i kvalet och naturligtvis var det då stor besvikelse i laget. 2002 kunde Stattena åter ta sig upp i Allsvenskan och för detta krävdes att föreningen vann sista seriematchen borta mot Falköping. Det var riktigt dåligt väder och det blev nödvändigt att hitta en reservplan, vilket lyckades. Även den var undermålig, men Stattena vann och var åter i Allsvenskan.

Nina nämner också att hon uppskattade att medverka när vi byggde klubbhuset 1992, framför allt när vi monterade militärbarackerna i Döshult och transporterade dessa till platsen där de finns idag. Barackerna är stommen i vårt klubbhus på Mejerigatan.

Sedan 1994 är Nina sambo med Sven Andersson, HIF: s tidigare målvakt och numera målvaktstränare. Hon var med honom i England när han spelade med West Ham i London 2001-02. Det måste talas mycket fotboll i det hemmet!

Under några år var Nina med i föreningens styrelse och representerade då i första hand spelarnas och damlagets intressen men det var, tror jag, en roll som Nina inte alls trivdes med. Trots detta missade hon inte ett enda möte. Nina är som jag uppfattar henne en person med stark moral och solidaritet; har hon fått och accepterat ett uppdrag, skulle hon också genomföra det.


Kjell-Arne Welin