SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Stattena IF
glädje · delaktighet · respekt · inkluderande
Stattena IF sedan 1922

Här samlar vi historiska artiklar från arkivet. Många av artiklarna finns även i jubileumsboken Sagan om Stattena 2012 som fortfarande kan köpas på Stattenas kansli. Kontakta oss på kansli@stattenaif.se

 

Bertil Hansson - en av våra största tränarprofiler
2018-11-21 12:47
1970 värvades Bertil till SIF av sin vicevärd på Västra Berga, Malte Frank. Redan från start var han såväl spelare som tränare.


Efter en kort utflykt till Kullavägens BK återvände han till SIF -74 och tränade våra da­mer i tre framgångsrika år. 1976 lyckades han med konststycket att vara huvudtränare för både dam- och herrsektionen. Efter denna sä­song lämnade han damerna och koncentrerade sig de kommande två åren på herrarna. Nu vi­sade sig facit på hans förmåga som talangut­vecklare. Majoriteten av spelarna i 77-års serie­segrande (div. 4) lag hade han drillat under sin tid som ungdomstränare och medelåldern i laget var mycket låg.

Hela familjen Hansson var djupt engagerade i SIF. Hustrun Elisabeth spelade med damerna och var en av våra första flickfotbollstränare. Bar­nen Rikard, Thomas och Carina spelade i många år på alla nivåer i fören­ingen.

Bertil delade sitt fotbollshjärta mellan Stattena IF och Helsingborgs IF. Under åren 1979-86 var han verksam i HIF och tränade U-J-B- och A-lag i olika perioder. 1987 återvände han till SIF och första året hade han ett övergripande ansvar för fotbollen i alla tre sektionerna. Därefter blev det en ny treårs period som herrtränare och en ny serieseger i division 4 (-89) som kronan på verket.

Sin inställning och fotbollsfilosofi beskrev han så här i StattenaBladet: "Vi skall aldrig acceptera att förlora en match om vi inte har gjort vad vi kunnat. Alla måste alltid vara beredda på att arbeta hårt. Vi skall utveckla vårt eget spel utan att ta för mycket hänsyn till motståndarna. Vi skall vara ett spelande lag som sätter passningsspel och rörelse inom laget i första hand."

Detta "kryddades" sedan med ett engagemang och en entusiasm som var oemotståndlig. Ett litet exempel är när Bertil övertygade undertecknad att spela match både på studentdagen och när jag "muckade". Det gick bara inte att säga nej!

På 90-talet var det dags för nya uppdrag i HIF men kontakten med SIF fanns alltid. Vi fick tips om spelare, hjälp med utbildning mm.


Thomas, Elisabeth, Carina, Richard och Bertil Hansson!


1999, endast 60 år gammal och mitt i sin livsgärning, rycktes Bertil has­tigt bort från oss. Sörjd och saknad av många med blå-vita hjärtan.

Rolf Olandersson

Stattenastyrelsen 1979
2018-11-21 11:57
I StattenaBladet 4/78 kunde läsarna beskåda den nyligen valda styrelsen och ta del av vad som utspelats på årsmötet.

Bland annat att hundratalet medlemmar mött upp i den nya klubblokalen på Björnmarksgatan 4.

Omsättningen uppgick till 346.340 kr (med damlag i högsta serien och herrlag i ”gamla trean”!) och medlemsantalet hade ökat till 685 st.

Klubbmästare Allan Johansson avtackades för lång och trogen tjänst med standar och guldnål. Avtackades gjordes även Kjell-Arne Welin med silvernål + Damsektionens hpr och Bertil Hansson efter tre år som tränare för Dam och tre år för Herr. Läs mer om denna tränarlegend i annan artikel.

 

Priser för det gångna fotbollsåret gick till: Lars Book, Gunnel Lindkvist, Mats Henriksson, Inger Carlsson, Kenneth Persson, Margareta Sprinzl, Göran Persson, Carina Samuelsson, Kent Lillsjö och Tommy Pettersson.

Klubblokalen på Björnmarksgatan - 1978
2018-10-26 08:18
I StattenaBladet 3/78 kunde vi lyckliga och stolta presentera vår nya klubblokal. Adressen var Björnmarksgatan 4 och tidigare hade här ”bott” en livs-medelsaffär. Massor av kvadratmeter i entré- och källarplan som renoverades av medlemmarna.

Framtiden skulle visa att det skulle bli 14 härliga år innan nästa flyttlass gick. År där Björnmarksgatan 4 fick uppleva segerfirande, styrelsemöten, bordtennis-turneringar, fester, kansliarbete, julmarknader, ungdomsavslutningar... vilka minnen!

Resan hit hade varit lång. De första ”klubblokalerna” var Gröna Bänken på Norrbro:

Herlers Hörna (Hälsovägen/OD Krooksgatan) och omklädningsrummet på Saga:

För möten mm användes Hotell Norrbro och God-templarsalen (Röamöllegatan/Grubbagatan).

Under många år hyrdes sedan klubblokaler under kortare sejourer. Första fasta punkten kom -58 på Hövitsmansgatan 11, sedan Kronogatan 5 och Hjälmshultsgatan 16.

Riktigt bofast blev det i källarlokalen med adress Sköldenborgsgatan 3, från 1968 till 1978.

(Rolf Olandersson, 2018)

Nina Blom - flest a-lagsmatcher i dam
2018-10-26 08:17

Nina Blom kom till Stattena i oktober 1987 från Billesholms IK. Hennes moderförening är Kropps GIF. Redan från begynnelsen i Stattena etablerade sig Nina i föreningens representationslag och kom att medverka i detta lag under väldigt många år. Hon var 22 år när hon kom till föreningen, blev snabbt en av ledarna i laget och utsågs ganska snart till lagkapten, en uppgift som hon fick behålla i mer än 10 år.

 

 

Nina har spelat 462 A-lagsmatcher – flest av alla inom dam. Hon har också medverkat, huvudsakligen i slutet av sin fotbollskarriär, i 82 B-lagsmatcher. Sammanlagt har Nina spelat 544 seniormatcher och detta innebär att hon förmodligen är den spelare i Stattena som har, herr som dam, spelat flest seniormatcher.

 

Det finns ingen absolut säker statistik, men förmodligen är det så att hon är den mesta seniorspelaren genom tiderna. Utöver detta är det endast en herrspelare som spelat fler A-lags matcher, nämligen Carl Thern med 504 matcher.

 

Stattena dam lämnade allsvenskan 1987 och det skulle ta många år innan föreningen åter skulle ta steget upp, och under hela den ’resan’ var Nina delaktig. Hon har varit med när det varit svårigheter, men också vid serie­segrar och kvalvinster med avancemang och slutligen steget upp till allsvenskan 2003. Ninas fotbollstid i Stattena måste ses som en framgångsrik period med det senaste allsvenska avancemanget som höjdpunkten och Nina var i allra högsta grad med under alla dessa år.

Det har självklart varit tillfallen när glädjen varit större än vid andra perioder, speciellt minns Nina kvalvinsten 1994 då Stattena åter gick upp i ettan, för året innan missade man i kvalet och naturligtvis var det då stor besvikelse i laget. 2002 kunde Stattena åter ta sig upp i Allsvenskan och för detta krävdes att föreningen vann sista seriematchen borta mot Falköping. Det var riktigt dåligt väder och det blev nödvändigt att hitta en reservplan, vilket lyckades. Även den var undermålig, men Stattena vann och var åter i Allsvenskan.

Nina nämner också att hon uppskattade att medverka när vi byggde klubbhuset 1992, framför allt när vi monterade militärbarackerna i Döshult och transporterade dessa till platsen där de finns idag. Barackerna är stommen i vårt klubbhus på Mejerigatan.

Sedan 1994 är Nina sambo med Sven Andersson, HIF: s tidigare målvakt och numera målvaktstränare. Hon var med honom i England när han spelade med West Ham i London 2001-02. Det måste talas mycket fotboll i det hemmet!

Under några år var Nina med i föreningens styrelse och representerade då i första hand spelarnas och damlagets intressen men det var, tror jag, en roll som Nina inte alls trivdes med. Trots detta missade hon inte ett enda möte. Nina är som jag uppfattar henne en person med stark moral och solidaritet; har hon fått och accepterat ett uppdrag, skulle hon också genomföra det.


Kjell-Arne Welin

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen